Acest domeniu de activitate este unul in plina expansiune, numarul de cereri venite din partea publicului fiind unul in crestere. Desigur ca acestea nu sunt noutati. Ceea ce multi dintre cei care solicita astfel de servicii nu sunt in tema vizavi de ce inseamna fiecare tip de transport in parte. In intampinarea acestora venim in randurile urmatoare cu cateva specificatii privind transportul international de marfuri. De altfel va punem la dispozitie astfel de servicii, insa detalii vizavi de acestea gasiti in sectiunea de Servicii din cadrul paginii noastre.

Ce este transportul international?

Acest tip de transport ce vizeaza marfurile se refera la deplasarea propriu zisa cu incarcatura in cauza dintr-un punct de plecare pana in cel al destinatiei. Se realizeaza pe distante ce cuprind doua state membre diferite ale UE. Poate fi vorba sau nu despre tranzitarea unuia sau a mai muultor state membre. Totodata aceasta categorie cuprinde si tarile terte.

De asemenea, poate fi vorba despre deplasarea unei incarcaturi cu ajutorul unui vehicul corespunzator dintr-un stat UE catre o tara terta, respectiv invers. Transportul international poate sa vizeze si deplasarea cu o incarcatura intre tari terte, in aceleasi conditii, dar si o deplasare fara incarcatura ce acopera aceleasi aspecte mai sus mentionate.

In ceea ce priveste transportul international dintre Romania si UE, exista Regulamentul 1072/2009, ce iti furnizeaza detalii de avut in vedere. La fel si pentru transporturile dintre tara noastra si alte state ce nu fac parte din UE exista reglementari.

Pentru ca dorim sa oferim servicii impecabile si complete, ne-am adaptat in permanenta cerintelor vizavi de efectuarea operatiunilor de transport international de marfa. Astfel operatiunile nostre se pliaza pe conditiile generale de licentiere impuse, dar si pe cele specifice domeniului in care activam.

Ce reprezinta licentierea transportului international?

Referitor la realizarea transportului international rutier de marfuri, acesta se va realiza numai daca exista licenta comunitara, ce vizeaza autovehicule care dispun de copia conforma a acesteia, alaturi de documentul de transport, dar si celelalte acte necesare. Exista o procedura ce prevede eliberarea licentei pentru transportul rutier general.

Ce documente trebuie sa existe la bordul autovehiculului care efectueaza transportul?

In vederea efectuarii transportului international de marfuri, inainte de a pleca, ne asiguram ca la bord exista, pe langa documentul de transport si copia conforma a licentei comunitare, legitimatia conducatorului valabila, certificatul de competenta profesionala, contractul in original sau in copie conforma, atestatul de conducator auto.

La ce se refera autorizatiile de transport international?

Exista o serie de acorduri si conventii la care este parte si tara noastra, pe baza carora se deruleaza si transportul international. Pentru a evita taxe diverse de acces la reteaua electrica a statului de destinatie, sunt necesare autorizatii de transport specifice. Desigur ca si in cazul acestora sunt limitati numeroase si cazuri particulare in ceea ce priveste valabilitatea lor. Despre transportul rutier de marfuri in regim de cabotaj vom vorbi alta data.

Care sunt conditiile tehnice in care trebuie sa se incadreze transportul international?

Pentru un transport international de marfuri trebuie asigurat intotdeauna un vehicul corespunzator, care sa dispuna si de o serie de dotari. Numai indeplinind anumite cerinte va fi potrivit pentru a realiza transportul. Spre exemplu, atunci cand transportul se realizeaza intre Romania si o tara din afara UE, trebuie sa existe dispozitive pentru sigilarea compartimentului de marfa. Acolo unde transportul se realizeaza sub acoperirea TIR, se are in vedere verificarea tehnica, iar apoi agrearea acestuia in regim TIR.

Intotdeauna avem in vedere verificarea tehnica a vehiculelor cu care efectuam transportul, astfel ca soferii nostri nu pleaca la drum fara sa detina un certificat international in acest sens. Este obligatoriu a realiza verificarea starii tehnice si ITP-ul. In unele tari poate fi necesar si un certificat conform cu acordul de la Viena din 1997. Suntem in tema legat de toate aceste cerinte, astfel ca puteti apela cu incredere la serviciile noastre de transport international de marfa. Va asteptam pe HCSpedition.ro cu o gama completa de servicii.