Aceasta modalitate de transport a cunoscut o dezvoltare de amploare indeosebit dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Era perioada in care avionul constituia un avantaj major in domeniul militar, intrucat putea fi manevrat cu usurinta si nu era atat de expus atacurilor daca cei care le controlau se sincronizau cu ritmul de tragere al mitralierei.

Pentru atunci s-au realizat investitii insemnate in aceste mijloace de transport; a fost si perioada in care avionul a facut un imens salt tehnologic. Astfel, alaturi de adaptarile ulterioare si curente, acesta prezinta la ora actuala numeroase avantaje precum: convertabilitatea (se poate folosi atat pentru transportul de pasageri, cat si de marfuri standard sau ce prezinta caracteristici speciale), rapiditatea, eficacitatea, dar si comoditatea oferita, alaturi de siguranta.

Evolutia transportului aerian

Transportul aerian sau aviatic prezinta o evolutie spectaculoasa, am putea spune intr-o perioada destul de limitata de timp. In prezent, navele prezinta o capacitate sporita, atat cele pentru transportul de marfa, cat si cele de pasageri.

Frecventa cu care a crescut numarul curselor realizate de acestea este una deosebita, serviciile de transport aviatic fiind disponibile in intreaga lume. Sunt intr-o diversitate atat de mare incat cei mai multi nici nu cunosc aria de modele existenta in prezent, functionale de altfel. Astfel, exista avioanele standard de pasageri despre care stim cu totii, cele clasice, supersonice, de capacitate redusa si pana la cele gigantice, pentru transportul de marfuri in regim standard sau special, de utilitare etc.

Daca ar fi sa ne raportam la avioanele militare, acestora le sunt aduse imbunatatiri cu fiecare conflict la care sunt supuse.

In prezent, atentia se indreapta catre modele de aeronave de capacitate mare in ceea ce priveste zborurile transcontinentale sau transoceanice. Se urmareste mai departe eficientizarea transporturilor aeriene, reducerea timpului de zbor si conditii economice pentru efectuarea acestora.

Numeroase piedici au stat in calea dezvoltarii transportului aerian, insa la ora actuala au fost reglementate, iar acest tip de transport cunoaste un nivel inalt de siguranta si eficienta. De la inceputurile sale, aviatia intampina probleme precum trecerea frontierelor, avand in vedere elementul de extraneitate al transporturilor aeriene. Era necesara asigurarea circulatiei in aer, iar asta se facea prin delimitarea culoarelor de zbor. Dintotdeauna acest sector de transport, aerian, atat de pasageri, cat si de marfuri va sta sub semnul acordurilor internationale.

Preponderent acum este transportul mixt, atat cel de marga, cat si cel de pasageri. La cote mari in prezent este cel de tip cargo, mai ales in acele tari care cunoscut o dezvoltare economica tot mai insemnata.

In mod impresionant creste si aviatia de agrement, cea utilitara, respectiv cea personala. Transportul aviatic se imparte in doua mari categorii – cel care efectueaza curse regulate si cele ocazionale.

Cursele regulate – de tip liner – opereaza intotdeauna prin raportare la un orar determinat. Din momentul infiintarii acestuia se adapteaza obligatoriu, tot ce se abate de la acesta fiind drastic sanctionat.

Cursele ocazionale – cele de tip charter – sunt cunoscute in special in domeniul turistic, acestea vehiculand cea mai mare parte a traficului de pasageri si de marfa.

Traficul aeronavelor si aeroportul

Acestea sunt supuse autorizarii in prealabil. Autoritatea Aeronautica Civila este cea care exercita aceasta atributie in tara noastra. Au fost statuate cinci libertati ale aerului, in Chicago 1944, de catre Conventia de Tranzit.

Pentru a putea realiza transportul pe cale aeriana, marfurile trebuie sa nu prezinte un pericol nici pentru aeronava, nici pentru persoane sau pentru celelalte bunuri. De asemenea, acestea vor fi admise inainte in conformitate cu dispozitiile legale, vor fi insotite de documentele ce se impun, cantarite, ambalaje dupa cerinte, vor fi insotite de eticheta ce indica destinatarul si expeditorul.

Domeniul transporturilor aeriene este unul complex si in continua dezvoltare. Va asteptam pe site-ul nostru pentru transport aerian de marfuri sigur, eficient si rapid.