Din cauza restrictiilor de circulatie impuse pe anumite drumuri, dar si a altor reguli de respectat pe traseu, organizarea transporturilor ce vizeaza marfuri agabaritice trebuie sa fie realizata in mod responsabil, avand cunostinte cu privire la cum ar trebui sa se desfasoare acestea.

Exista portiuni de drum pe care se accepta doar vehiculele cu anumite mase, pe unele drumuri publice sunt interzise masinile care depasesc masa totala maxima admisa, cea pe axe sau pe dimensiuni. Acestea difera de la o categorie de drum la alta si exista acte normative care precizeaza in anexele lor specificatii exacte. Numai atunci cand a fost eliberata o autorizatie speciala in acest sens – AST, de administratorul drumului in cauza, transportul poate fi efectuat. Desigur, si in acest sens se va tine de cont de o serie de conditii pe care anumite parti le-au stabilit – ministrul transportului si infrastructurii, respctiv, cel al administratiei si internelor.

  • Autorizarea transportului de tip agabaritic

Exista o procedura specifica de urmat in cazul unui transport agabaritic. In documentul AST, administratorul va stabili un traseu de parcurs si va face precizari vizavi de tarifele de achitat. Numai prin acesta va putea fi efectuat transportul atunci cand vehiculul depaseste masa si dimensiunile maxime admise. Conteaza traseul de urmat, sensul, caracteristicile autorizate continute de document precum si perioada.

Iata care sunt cazurile in care este necesar acest document:

  • Atunci cand incarcatura este indivizibila, adica nu poate fi impartita in mai multe incarcaturi fara a implica costuri nejustificate sau fara riscul deteriorarii.
  • Atunci cand limitele de masa si dimensiuni maxime admise sunt depasite
  • Atunci cand vehiculele in cauza au masele maxime pe axe mai mari decat cele maxime ce se admit – pentru cele simple pana la 3,5 tone, iar pentru cele duble – 6 tone, respectiv 7 tone pentru cele triple.

Referitor la documentul AST, acesta poate fi eliberat pentru transporturile ce implica vehicule cu masa pe axe prevazuta numai atunci cand nu se poate opta pentru un alt vehicul care sa se incadreze in masele maxime care ar putea fi autorizate, din punct de vedere tehnic.

  • Proiectul de transport

Avand in baza un proiect de transport, se va putea elibera AST atunci cand acesta vizeaza mase agabaritice. Respectivul proiect se intocmeste de catre o persoana fizica, respectiv autorizata, care indeplineste conditiile impuse de organele mai sus mentionate. Un astfel de proiect poate fi solicitat de catre administratorul de drum unde urmeaza a fi realizat transportul. Acesta poate sa impuna asadar limitele maxime admise, dimensiunile maxime admise. Se va raporta in acest sens la elementele geometrice ale drumului, dar si la diversele restrictii de circulatie care ar putea sa existe.

  • Costurile pe care le implica transportul agabaritic

Exista o serie de tarife suplimentare necesar a fi achitate pentru a putea efectua transporturi agabaritice. Acestea sunt raportate la masa totala, respectiv la masele pe axe, dimensiuni, distanta de parcurs, precum si alte tarife care sa acopere veniturile proprii ale celui ce emite AST. Scopul taxei din urma este de a finanta totalitatea lucrarilor pe care le presupun drumurile – exploatare, administrare, consolidare, intretinere, modernizare, eventuale reparatii. Exceptiile care se fac de la plata acestor taxe suplimentare difera de la un caz la altul.

Desigur ca exista si o serie de conditii particulare ce trebuie avute in vedere. Unele drumuri nu permit desfasurarea transporturilor agabaritice in zilele de sambata, duminica, cele legale de sarbatoare sau in anumite intervale orare. De asemenea si anumite conditii tehnice trebuie indeplinite pentru a putea efectua transportul agabaritic. Va asteptam pe site-ul nostru HCSpedition.ro pentru astfel de servicii de transport, dar si cu asistenta necesara pentru a le realiza.